Natuurbegraven

… zo heeft de aarde ons geleerd, dat ál wat sterft zal bloeien
                                                                         Toon Hermans

In Nederland is natuurbegraven relatief nieuw. In Engeland is dit al geruime tijd een begrip. Steeds meer mensen kiezen voor een blijvend graf in een groene omgeving.

Kiezen voor een laatste rustplaats op de natuurbegraafplaats betekent eeuwigdurende rust in de schoonheid van de natuur. Het graf wordt vanzelf weer onderdeel van de natuur. Daarbij past geen grafsteen, maar eventueel wel een houten gedenkteken, bijvoorbeeld een schijf van een boom, met de naam er op. Het graf draagt bij aan het behoud van de natuur. Ook wordt er met natuurbegraven extra natuur gerealiseerd. Natuurbegraafplaats Heidepol bijvoorbeeld zorgt ervoor dat het landgoed voor altijd een natuurgebied blijft. Het is ook heel prettig om zelf een plekje uit te zoeken. Dat kan zijn op een open plek in de zon of meer in het bos onder de bomen. Er wordt niet begraven op rij. Het is een groot voorrecht een graf te kunnen kiezen helemaal naar uw zin.

Begraven in natuurlijke materialen:

Dit is natuurlijk een noodzaak: de kist is van (liefst inheems) hout of gemaakt van natuurlijk materiaal zoals bamboe, riet of wilgentenen. Een baarplank met de overledene gewikkeld in doeken kan ook een optie zijn. Laat u zich door ons informeren! Neemt u daarvoor contact met ons op.

De kosten 

Er zijn geen grafrechten voor een bepaalde tijd en ook geen kosten voor het onderhoud. U betaalt eenmalig het bedrag voor eeuwig durende rust. De kosten zijn in vergelijking met reguliere gemeentelijke of kerkelijke begraafplaatsen niet te hoog. Alles is in één keer goed geregeld. Tot in de eeuwigheid. Dat is prettig te weten, voor u en voor uw nabestaanden.

Afscheidsceremonie:

Op de natuurbegraafplaats krijgt u alle ruimte om een afscheid naar eigen wens in te vullen. Daarbij wordt zoveel mogelijk rust en ruimte geboden. Vaak wordt er op een natuurbegraafplaats een dagdeel gereserveerd, waarin u eventueel gebruik kunt maken van de ontvangstruimte met keuken en toiletvoorzieningen, ook voor een ontvangst na afloop. Op Heidepol vindt u ook een boskapel in de open lucht en de half open heidekapel voor de afscheidsceremonie.

Rust en vrijheid op de natuurbegraafplaats:

  • graf in de natuur
  • eigen keuze van de plek: in de vrije ruimte of meer onder de bomen
  • geen grafrechten voor een bepaalde duur, maar voor eeuwig
  • alles is in één keer geregeld; uw nabestaanden hoeven niets meer te doen
  • geen onderhoud
  • vrijheid in het houden van de afscheidsceremonie buiten in de natuur of in een overdekte schuur
  • u krijgt alle tijd: een dagdeel wordt u ter beschikking gesteld

 

In onze regio vindt u de natuurbegraafplaats Heidepol en Koningsakker in Arnhem maar ook op 'reguliere' begraafplaatsen als Heiderust in Rheden of op de Algemene Begraafplaats in Ede.
Wij kunnen u meer informatie geven over natuurbegraafplaatsen. Algemene informatie en locaties leest u op de website van Natuurbegraven Nederland en Begraven in de Natuur.

 

Belt u bij overlijden: 026 – 32 58 440
Dag en nacht bereikbaar