Na de verzorging en opbaring van degene die is overleden zal de vraag aan de orde komen: begraven of cremeren?

Als de wens is om te begraven, is er al een bestaand graf waarin kan worden bijgezet of moet er een nieuw graf op een nog te kiezen begraafplaats worden uitgezocht. Onder het kopje “Begraven” vertel ik daar meer over.

 

Als de wens is om te cremeren, dan moet er een crematorium worden uitgekozen. Onder het kopje “Cremeren” is daarover meer te lezen.

 

Welke keuze er ook gemaakt wordt, er zal een datum en een tijd voor de uitvaart bepaald moeten worden. De oude regel dat binnen vijf dagen de uitvaart moet plaatsvinden is jaren geleden verruimd naar zes werkdagen. Bovendien kan er altijd uitstel worden aangevraagd zodat familieleden die bijvoorbeeld uit het buitenland moeten komen toch de uitvaart kunnen bijwonen.

Er is dus veel meer tijd om voor te bereiden.

 

Naast de keuze begraven of cremeren is het voor het organiseren van de dag van de uitvaart van belang te weten of er aandacht voor een religieuze invulling moet zijn: een dienst in de eigen (parochie)kerk, moskee, koningszaal of aula van het crematorium onder leiding van een geestelijke.

Of gaan we samen als familie en uitvaartleider de invulling van de afscheidsbijeenkomst vorm geven. Zal dat dan in een zalencentrum, een aula van de begraafplaats/crematorium of in de open lucht op de (natuur)begraafplaats plaatsvinden.

Over deze vragen en andere heel praktische zaken als de rouwbrief, de kist, de rouwauto, de plek van de condoleance staat onder “Werkwijze” meer informatie.