Cremeren

Bij de keuze voor cremeren ben je vrij in de keuze van een crematorium. Elk crematorium heeft zijn eigen sfeer qua ligging, indeling en inrichting. Je kan kiezen voor het crematorium het dichtste bij of degene waar eerder een familielid is gecremeerd. Wij zullen ook altijd aan heel praktische zaken denken: hoe veel mensen verwacht u dat er zullen komen? Niet alle crematoria kunnen groepen van meer dan 100 personen ontvangen.

Is de voorkeurskeuze van het crematorium bepaald, de gewenste dag van de uitvaart bekend, is er een schatting van het aantal gasten, dan zal in overleg een tijdstip vastgelegd worden. Hierbij houden we ook rekening met de hoeveelheid tijd die voor het afscheid in de aula nodig en gewenst is; wordt na afloop gebruik gemaakt van de koffiekamer van het crematorium of wordt de condoleance elders in een zalencentrum of restaurant in de eigen woonplaats gehouden.

Wij krijgen vaak de opmerking dat een crematorium zo’n fabriek is. De ene na de andere plechtigheid strak gepland. Dat is niet de realiteit. Elk crematorium geeft de mogelijkheid om extra tijd in de aula en in de koffiekamer te boeken waardoor je niet het idee krijgt dat je weggestuurd wordt als de tijd om is. Dat is allemaal een kwestie van planning en overleg.

Wij kunnen u uitgebreid vertellen over de mogelijkheden van alle crematoria in wijde omgeving.

 

Steeds vaker wordt de traditionele volgorde (kerk-bijeenkomst aula-koffie) omgedraaid. De afscheidsbijeenkomst vindt plaats in de kerk of zalencentrum. Aansluitend vindt dan de condoleance/koffietafel plaats. Daar is dan bijna onbeperkt de tijd voor beschikbaar.

Aan het eind van de dag kan dan met een klein familiegezelschap de overledene naar het crematorium begeleid worden. Veel crematoria hebben daarvoor een familiekamer of afscheidskamer beschikbaar. Geen grote aula maar een intieme ruimte om met een klein groepje nog even samen te zijn.

Het is ook denkbaar om vanuit de zaal de overledene ‘uit te zwaaien’ en de gang naar het crematorium geheel door ons te laten verzorgen. Doordat in deze situaties minder tot geen gebruik gemaakt wordt van de crematoriumfaciliteiten zijn de kosten ook lager.

 

Alle crematoria hebben uitgebreide informatie op hun websites staan. Rond Lingewaard zijn de volgende crematoria het meest bekend:

 

Arnhem: crematorium en begraafplaats Moscowa

Dieren: Crematorium en begraafplaats Dieren

Doetinchem: Crematorium en begraafplaats en natuurbegraafplaats Slangenburg

Zutphen: Crematorium De Omarming

Ede: Crematorium Slingerbos

Nijmegen: Crematorium Jonkerbos

Beuningen: Crematorium Beuningen

 

Daarnaast heeft Dela in Nijmegen en Tiel eigen crematoria